Sangiovese

Sangiovese

Category:

Description

Санџовезе на латински значи Крвта на Јупитер.Виното е добиено од истоимената италијанска сорта грозје. Се одликува со рубин црвена боја, проткаена со виолетови нијанси. Има изразито овошен мирис на црна рибизла, капина и боровинки. На вкус е полно, овошно и добро избалансирано. Ги поседува истите ароми како и на мирис, на темно зрнесто овошје. Се консумира на температура од 16-18 С. Се служи со разни типови на сирења, зачинети јадења од паста и јадења со црвено месо.

Sangiovese
Scroll to top