Pinot Noir

Pinot Noir

Category:

Description

Пино црн е француска сорта која го дава печатот на вината од Бургундија. Во Македонија е донесена во почетокот на 80-те години од минатиот век и добро се вклопува во македонскиот тероар. Виното од Пино е со сјајна, жива, светло црвена боја, во која е присутен спектар на црвени нијанси од светло рубин до нежно портокалови нијанси. На мирис преовладуваат овошни ароми, на вишна, малина, црвена рибизла. На вкус ова вино е лесно, хармонично, свежо но истовремено и полно и богато со екстрат.Танините се меки и одговараат на сортата Пино .Се служи на темература 15-18°С. Може да се консумира со разни јадења од месо, со појаки јадења од темно месо, како и чоколадни десерти.

Pinot Noir
Scroll to top