Kratosija

Kratosija

Category:

Description

Кратошија е една од најстарите сорти на винова лоза, застапена на овие простории. Виното се одликува со темна, скоро непроѕирна, рубин црвена боја, проткаена со виолетови нијанси. Мирисните ароми се ароми на презреана вишна, на џем од црни сливи и зрело бобесто овошје. Вкусот е многу комплексен. На почеток доминираат овошните ароми. Некаде на средина се препознаваат аромите на презреано овошје помешани со ароми на зелена трева, за да на крај се осетат нежните и омекнати танини. Виното има многу добар баланс на киселините, што му ја дава потребната свежина за да може да се консумира со уживање. Танините се меки, топливи, што е резултат на технологијата и негата што е му е пружена на ова вино во текот на зреењето. Кратошијата е препорачливо да се консумира на темература 15-18°, со богати јадења од месо во комбинација со зачинети сосови.

Kratosija
Scroll to top