Dry Sparkling Wine

Ние сме првата винарија во Македонија која произведе пенливо вино по класичен метод. Создавањето на пенливо вино во Сковин е долготраен процес, при кој, всушност, се врши шампанизирање на основното вино. Процес кој трае една до две години со периодично вртење на шишињата.

Showing the single result

  • Skovin Sparkling Wine

    Пенливото вино на Сковин е добиено од сортата Шардоне по традиционална метода. Процесот на производство трае две и повеќе години, за кое време виното ги добива карактеристиките на пенливо вино. Моментите кога безброј меурчиња се издвојуваат од дното на чашата и како ситни перли се ослободуваат и разлеваат по површината на виното, со својата бројност ни го свртуваат вниманието, затоа овој момент го нарекуваме ”игра на перлите.“ Се служи оладено, на температура 4-6 °С од аператив до десерт.

Scroll to top